Kopi Luwak - cafea din excremente?

Updated: Oct 11, 2020

Cea mai scumpă cafea din lume?


    Mult timp am auzit de celebra cafea Kopi Luwak, dar ne fiind băutor de cafea, nu m-a atras și ori de câte ori am avut șansa să o încerc, am refuzat. Fiind bucătar și curios din fire, încerc tot felul de lucruri de la mâncare, băuturi alcoolice, ceaiuri, cafele, dar din toate, cafeaua este cea care mă atrage cel mai puțin. Eram anul trecut la Chefs Wold Summit la Monaco, unde am găsit un stand cu acesta cafea și am zis: ok, ok, trebuie să o încerc chiar daca nu îmi place cafeaua.


Supriza! Nu are gustul unei cafele obișnuite.


Pentru gustul meu, am simțit o combinație intre un ceai și o cafea. Gustul nu pot să spun că m-a atras 100%, dar era cu siguranță ceva ce nu am mai gustat și ceva ce m-a intrigat, nu numai prin povestea obținerii acesteia dar și prin aroma ei.Desigur, și dacă adori aceasta cafea, trebuie să iți permiți să o consumi (probabil nu regulat), pentru că prețul ajunge la peste 1000 euro / Kg.

Cafea sau excremente?


Cea mai luxoasă și rară cafea de pe Pământ se obține cu ajutorul unor mici animale (Civet).

Dacă credeți că ele cultiva cafeaua, vă înșelați. Ele mănâncă cafeaua iar mai apoi o elimina prin excremente, și da, acelea sunt boabele din care se face cea mai scumpa cafea, dar nu înainte să treca print-un întreg process tehnologic. Acest proces curată foarte bine boabele și le trece prin mai mulți pasi care trebuie să fie foarte rapizi pentru nu a pierde propietatile acestora, proaspete selectate din excrementele animalelor.
De unde provine?

    Cafeaua Luwak este cu adevărat complexă și se găseste doar în cantități mici, fiind destul de greu de opținut. Clima, solul, soiurile de boabe, cultura fermierilor sunt factori importanți în excelența acesteia! Povestea începe în zonele înalte din Bali, Indonezia, unde ploaia intensă și soarele se combină cu cote abrupte pentru a crea o multitudine de animale și vegetație înfloritoare. Este un peisaj sălbatic, punctat de mici ferme complet organice, ale căror Civete din pădure cutreieră “cireșele sălbatice”, fructele roșii coapte ale arborelui de cafea. Majoritatea fermierilor luptă împotriva dăunătorilor (rozătoare, păsări), dar alții au înțeles de sute de ani că digestia este cea mai bună fermentație pentru cafea.


În plantațiile de cafea din Bali, există un mic animal Luwak (Paradoxurus hermaphroditus). Această mică fiară mănâncă exclusiv pulpa, dar nu sâmburele (boabele de cafea) (fructe de pădure) și alege cu îndemânare cel mai copt și parfumat fruct. Luwak-ul nu poate digera o semință de cafea și scapă de ea „natural sau biologic” prin excremente, iar indonezienii o colectează de mână. Civetele digeră fructele, dar lasă în urmă boabele de cafea în excrementele lor; boabele sunt astfel transformate printr-un proces enzimatic natural și activ în timpul digestiei.

Aceste procese esențiale sunt cele care conferă cafelei profunzimea caracterului său. Acest proces natural nu poate fi reprodus altfel! Luwak-ul sălbatic își alege singur, maturitatea și calitatea cireșelor de cafea.Sună ciudat când te gândești să bei cafea din boabele culese din excremente, dar iți garantez că sunt bine spălate și trec print-un process tehnologic complex pentru a obține ceva cu adevărat special ce nu poate fi reprodus prin alta tehnică

56 views0 comments
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
Whatsapp me Chef Alex Rada

#ChefAlexRada

Tel: +40-742-189-902 | Email: alex@alexrada.ro

|

Copyright © 2021 AlexRada.ro. Website by HorecaRo - Consultanță HoReCa